Programa 2019 / Protegim la terra
Model econòmic
Caminem cap a nou model econòmic basat en la sostenibilitat econòmica, mediambiental i social; en la planificació i la participació ciutadana; en l’ètica i la cooperació, i en el qual l’economia i el treball són instruments al servei del benestar de les persones. En aquest sentit, cal considerar la modernitat, les noves tecnologies i l’automatització al servei d’un model econòmic que no passa per treballar i consumir més, sinó menys i millor.
Volem una economia per a les persones, que prioritze el seu benestar, la seua autorealització i el progrés de la societat en el seu conjunt; una economia per a la transició ecològica, que siga sostenible, respectuosa amb l’entorn i que situe els sectors productius valencians en l’avantguarda de la transició ecològica de l’economia; una economia avançada i connectada, que promoga la innovació i permeta als sectors productius millorar cap al servei de les persones, i una economia feminista, que incorpore la perspectiva de gènere i l’aposta per nous sectors com la cultura o les cures.
Propostes
- Desenvoluparem el Pla Estratègic de la Indústria Valenciana (PEIV) i l’ampliarem a nous clústers emergents i potencials, sobre els criteris de sostenibilitat, i potenciarem i posarem en valor sectors productius com la ramaderia, la química verda, la cultura i el sector audiovisual, l’artesania o la prestació de serveis de cures.
- Impulsarem programes específics per a donar suport a les pimes industrials, que comptaran amb les necessitats de finançament productiu i d’inversions, per a la transformació digital, la incorporació d’R+D+i, la diversificació productiva i la internacionalització. També treballarem a nivell estatal per crear un Pla Integral de suport especial a les pimes i microempreses, per la seua importància per a la disminució de l’atur. Facilitarem l’accés al crèdit de les xicotetes empreses que siguen econòmicament viables.
- Promourem una Llei d’instituts tecnològics que dote d’estabilitat el sector i d’un espai de col·laboració a llarg termini. Crearem una Escola d’Innovació que ajudarà a les nostres pimes a introduir nous processos, noves maneres d’organitzar-se i principis de gestió avançada perquè puguen guanyar productivitat.
- Potenciarem, en coordinació amb les empreses tecnològiques que operen al nostre territori, un ràpid desplegament de la Xarxa 5G i l'extensió de la seua cobertura a tot el territori, per estar al capdavant de les regions d’Europa en l’impuls a l’economia del coneixement.
- Desenvoluparem la Llei de gestió, modernització i promoció d’àrees industrials i el Mapa del Sòl Industrial de l’IVACE per a la modernització i millora dels serveis i dotacions dels polígons industrials i la generació d’un context industrial competitiu.
- Fomentarem les cooperatives i l’economia social per impulsar un canvi en el model productiu basat en valors democràtics, participatius, igualitaris i sostenibles. Promourem les fórmules cooperatives per a l’emprenedoria i per a la recuperació, per part dels treballadors i treballadores, d’empreses en procés de fallida.
- Defensarem els productes industrials propis contra la competència deslleial dels productes extracomunitaris, promovent una legislació europea adient (major control dels productes perniciosos i nocius en el consum, dels fabricats amb treball infantil o quasiesclavitud, dels generadors de contaminació en la seua producció, etc.), acompanyada de mesures que possibiliten la seua aplicació.
- Engegarem un programa integral de foment de l'emprenedoria amb l’objectiu de facilitar un suport eficaç a la creació d'empreses i crear un entorn més favorable per posar en marxa i desenvolupar els projectes, amb instruments d'assessorament i seguiment en totes les fases de la posada en marxa i durant els primers anys de vida de l'empresa.
- Bastirem un gran acord transversal del Govern amb la societat: Acord Valencià per a la Transició Energètica, per proposar i compartir un full de ruta cap a la transició energètica amb l’objectiu d’arribar a l’any 2050 amb un 100% de renovables en el sector elèctric, assolint també capacitat i sobirania per aconseguir-ho i alinear els altres sectors (transport, agricultura, indústria...) amb els objectius sobre canvi climàtic de la UE.
- Donarem suport al xicotet i mitjà comerç a través dels plans d’ajudes Avalem Comerç i Emprenem Comerç, el Pla d’impuls al comerç electrònic, la professionalització del sector comercial a través de la formació i l’acreditació de les competències professionals i el foment del consum del producte de proximitat i tradicional.
- Impulsarem la Llei estatal de regulació dels horaris comercials per afavorir la conciliació familiar i la protecció del comerç de proximitat.
- Davant la finalització de la concessió en la pròxima legislatura, treballarem per retornar a la gestió pública directa el servei de les Inspeccions Tècniques de Vehicles (ITV), amb la total prioritat de salvaguardar la seguretat viària a les carreteres valencianes, la millora en la qualitat del servei, la rebaixa de les tarifes per a les persones usuàries, i una gestió transparent i eficient.
- Col·laborarem amb els municipis perquè apliquen la nova Llei de turisme i regulen i delimiten els recursos turístics a través de l'ordenació urbanística; i donarem suport tècnic, en especial als municipis xicotets, per elaborar un Pla d’Ordenació dels Recursos Turístics (PORT).
- Actualitzarem el Registre de Turisme de la Comunitat Valenciana perquè la totalitat dels apartaments turístics complisquen la normativa urbanística municipal i vigilarem el compliment de l’obligació de les plataformes digitals d’allotjament de fer constar el número d’inscripció en totes les ofertes. Així mateix, augmentarem la inspecció i la lluita contra l’intrusisme.
- Estudiarem la creació d’un fons de sostenibilitat turística que ajude a mitigar els efectes negatius socials i mediambientals que pot produir la pressió turística en zones de màxima afluència, finançat amb figures fiscals suficients i proporcionals.
- Millorarem les condicions laborals i la seguretat laboral dels treballadors i les treballadores del sector turístic, en particular dels col·lectius que més pateixen la precarietat laboral, com les “kellys”, i atendrem als fenòmens de l’externalització de serveis i dels “falsos autònoms”.
- Impulsarem un Pla de turisme rural en comarques d’interior, que done suport a les modalitats que més s’adeqüen a l’entorn cultural i ambiental, minimitzant impactes i creant efectes socioeconòmics sinèrgics amb les potencialitats del territori. Un eix transversal principal del Pla serà l’apoderament de les dones en el medi rural, com a agent de desenvolupament econòmic i generador de nova riquesa i de llocs de treball en les comarques rurals.
2019